Jako mladá jsem doma vídala, jak maminka pracuje se smaltovaným nádobím. Proto, když jsem si začala zařizovat vlastní domácnost, koupila jsem si ho také. Vlastně můžu říct, že dodnes s ním pracuji. Ale protože jsem žena, která vnímá pokrok a je zvědavá, jak se pracuje i s jiným materiálem, rozhodla jsem se postupně vyzkoušet i jiné nádobí.
Přišlo mi veselé, když mi v obchodě prodavačka vysvětlovala výhody nerezového pekáče a mezi jiným zmínila i to, že na pečení můžu použít i víko. Nechtěla jsem jí kazit radost, tak jsem jí s vážnou tváří odkývala „novou“ informaci.
Je pravda, že tenhle pekáč miluju. Používala jsem smaltovaný i skleněný, ale na nerez nemají.
Neměla jsem možnost péct v teflonovém, ale když jsem z něj jedla na návštěvě, jídlo bylo skvělé a pekáč se později dobře myl. Ručně.
Chcete raději kameninové nádobí? Proč ne, je skvělé! Zapékat v něm těstoviny, maso, brambory nebo buchty-jídlo je vynikající!
Nádoby jsou odolné proti vysokým teplotám a mají nepřilnavý povrch.
Další předností je zdravotní nezávadnost, snadná údržba, energetická úspora při přípravě.
A co „papiňák“?
Máte ho, vaříte v něm, nebo vám bouchnul, jídlo bylo všude a od té doby je schovaný úplně vzadu za ostatními hrnci?
Vezměte ale v úvahu, že tento hrnec je pro hospodyňku tím nejlepším vynálezem. Dost významně urychluje dobu vaření a uchovává chuť vložených potravin.
I tužší hovězí maso je v něm hotové za 20-60 minut, což v běžném hrnci trvá až několik hodin.
Máte rádi, když při pečení vidíte úplně všechno? Tak se vám hodí skleněný pekáč. Ale pozor. Pokud ho vyndáte z trouby, nesmí se položit na nic chladného, jinak praskne.
Smažíte a máte jen jednu pánev, kterou používáte na všechno?
Chyba.
Je spousta druhů pánví. Mě oslovila ta s nepřilnavým mramorovým povrchem, do které se dává minimum tuku. Má odnímatelnou rukojeť, takže se dá vložit i do trouby a umýt se smí v myčce.
Je tu ale jedna pánev, která mi připadá úplně nej.
Je elektrická, má nástrčkový termostat, který je odnímatelný, tudíž je možné ji mít v myčce, ale hlavně v ní můžete vařit bez tuku a podle všech pravidel zdravé výživy. Samozřejmě, můžete v ní připravovat jídlo i klasicky.
Jestli máte rádi palačinky, můžete využít pánvičky určené přímo na jejich výrobu.
Lívance, bramboráčky nebo sázená vejce, můžete vyrobit na pánvičce zvané lívanečník.
Vše bude dokonale stejné, dobře propečené a všem bude chutnat.