Zmrzlina je pro většinu z nás neodmyslitelnou letní pochoutkou, kterou si pravidelně dopřáváme. A nejenom v létě. Ať už máte rádi smetanové a krémové zmrzliny, nebo ovocné příchutě, každý si najde tu svou nejoblíbenější. Zmrzlin existuje mnoho druhů a většinu z nich můžeme ochutnat i u nás. Podívejme se, jaké druhy zmrzliny vlastně známe.
Gelato
Jako gelato se označuje tradiční, italská zmrzlina, která se na rozdíl od jiných zmrzlin nevyrábí ze smetany, ale spíše z plnotučného mléka. Neobsahuje také vejce. To vytvoří hutnou konzistenci, kterou milujeme. Vyrábí se snad všechny příchutě, na které si vzpomenete, od tradiční čokolády a vanilky až po ty nejvíce neobvyklé příchutě.
Kulfi
Tato zmrzlina pochází z Indie a jedná se o tamější tradiční pochoutku. Vyrábí se ze slazeného mléka, které pomalým zahříváním zkondenzuje. Směs se nešlehá, jako jiné druhy zmrzliny. Konzistence je poté více krémová, až pudinková. Velmi dobře se hodí k tomu, aby se prodávala na špejlích. Oblíbené příchutě jsou mango, růže nebo kardamom.
Sorbet
Tato zmrzlina neobsahuje žádné mléko ani jiný mléčný výrobek, proto je vhodná i třeba pro vegany. Pokud obsahuje malé množství mléka, jedná se o šerbet. Tradiční sorbet se ale vyrábí jen z ovocného pyré a cukru. Díky absenci mléka nemá zmrzlina hladkou strukturu a vyniká výraznou ovocnou chutí.
Mražený jogurt
Tato pochoutka je čím dál více rozšířená i u nás. Zmrzlina z mraženého jogurtu je obvykle méně kalorická než klasická zmrzlina, proto si ji často dopřávají i ti, kteří se snaží držet štíhlou linii. Největší boom zažila tato zmrzlina v 90. letech, ale i dnes je velmi oblíbená. Můžete se setkat často se samoobslužnými prodejnami mražených jogurtů, kde si natočíte sami oblíbenou příchuť a na posypání zvolíte všechno, co máte rádi.
V České republice je spoustu skvělých cukráren, kam si můžete skočit na skvělou zmrzlinu, nebo na něco dobrého. Pokud navštívíte Hradec Králové, určitě byste neměli vynechat cukrárnu Hradec Králové https://pinkroses.cz/dorty/ Pink Roses.